SZÉCHENYI TERV PLUSZ

Széchenyi 2020

Kategóriák
ÉV VÉGI NYITVATARTÁS

Hétfő - Péntek – 08 – 16 óráig
2022. december 22. – 08 – 12 óráig
2022. december 23. – 2023. január 3. – ZÁRVA.


Első nyitvatartási napunk az új évben
2023. január 4. 13 órától

AMCO KATALÓGUS

Iratkozzon fel az AMCO szakmai hírlevelére és Csomagolástechnikai katalógust küldünk AJÁNDÉKBA

16 csomagolástechnikai megoldás részletes bemutatása.

Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét és máris küldjük a Katalógust e-mailen:

Összehasonlítás
Fizetési megoldás
AMCO Szakmai hírlevél

Üdvözöljük webáruházunkban!

Milyen terméket szeretne csomagolni?

Amennyiben segítségre van szüksége hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 1 204-4368-as telefonszámon!

Szakmai cikkek
2015.06.08 13:59

AMCO SZAKMAI CIKKEK - Hogyan válasszunk vákuumcsomagoló gépet?

Vákuum- és védőgázos csomagolásről bővebben

Mindkét csomagolási eljárás az élelmiszerek eltarthatósági idejének jelentős növelésére alkalmas azáltal, hogy a romlást vagy minőségcsökkenést okozó kémiai és biológiai folyamatokat gátolja, illetve késlelteti.

A vákuum- és védőgázos csomagolás az élelmiszeriparon belül leginkább a húsok, húskészítmények, baromfitermékek, a tejtermékek közül a sajtok és a tejpor, őrölt kávé, valamint töltött, nyers tésztafélék csomagolására alkalmas.

Védőgázos technológiával találkozhatunk a zöldség- és gyümölcsfélék nagyegységű tárolásánál, illetve a gyógyszeriparban gyerektápszerek esetében is.

Az élelmiszerekben lejátszódó káros oxidációs folyamatok - zsírok oxidációja, vitamin tartalom csökkenése, aminósavak lebomlása, illóolajok és festékanyagok károsodása - az élelmiszer táp- és élvezeti értékének csökkenéséhez vezethet. 

Az élelmiszerek kémiai folyamatok következtében történő minőségromlása jelentősen lassítható a csomagoláson belüli oxigén mennyiségének csökkentésével.

Vákuumcsomagolással csak az aerob mikroorganizmusok káros hatása csökkenthető, mert ezeknek az élettevékenységükhöz, illetve a szaporodásukhoz a levegő szabad oxigénjére van szükségük. Ugyanakkor azok a mikróbák, melyek a kémiai kötésekből felszabadított oxigént hasznosítják, azaz anaerob tulajdonságúak, légritkított térben aktívabbá válnak.

 

Vákuumcsomagolással a terméket gázzáró burkolatba helyezik, a csomagolóeszközben légritkított teret hoznak létre, majd a burkolatot légmentesen lezárják. A gyakorlatban a levegő nyomását 0,1 bar alá csökkentik a csomagolóeszközben, ami elegendő ahhoz, hogy az aerob mikroorganizmusok tevékenysége megfelelő mértékben lelassuljon, és az oxidációs jelenségek is mérséklődnek. 
Mivel az oxidásciós reakciók sebessége a hőmérséklettől is függ, a vákuumcsomagolt termékek hűtött, 0 és +4 C közötti tárolása indokolt.

Vákuum-zsugorcsomagolásról akkor beszélünk, ha a vákuumcsomagolt termékre a légtelenített burkolatot utólag, külső hőhatással (pld. melegvizes tartály) rázsugorítjuk. Ezzel az eljárással azon túl, hogy a feszes burkolatnak köszönhetően esztétikusabb a termék megjelenése, a zsugorítás növeli a fólia szilárdságát.

 

A védőgázos csomagolás kétféle műszaki alapelv szerint valósítható meg: légritkítást követő feltöltéssel, illetve úgy, hogy a levegőt több lépésben inert gázos öblítéssel szorítják ki a csomagolóeszközből

A védőgázos csomagolás összetett hatása révén többféle védelmet nyújt a termék minőségmegőrzéséhez. Mikrobiológiai szempontból a levegő oxigéntartalmának megfelelő védőgázzal való helyettesítésével mind az aerob, mind az anaerob csírák tevékenysége megszüntethető. Ugyanakkor a védőgáz sok esetben kémiai hatást is kifejt, hiszen az oxigén kiszorításával csökken a vitaminok, az aroma- és színezőanyagok bomlásának, valamint a zsírok avasodásának veszélye. 
Védőgázként nitrogén, szén-dioxid, illetve gázkeverékek jöhetnek szóba.
A keverék nyers hús csomagolásánál oxigént is tartalmazhat.

A gázösszetételre és az eltarthatóságra vontakozó általános szabályok nem léteznek, a választáshoz további tényezőket is figyelembe kell venni. Ilyenek például a termék pH-értéke, víztartalma, a feldolgozási és tárolási hőmérséklet vagy a csomagolóanyag és csomagológép típusa. 

Néhány példa megfelelő védőgáz-összetétel alkalmazására:

Élelmiszer

Optimális védőgáz-összetétel
N2 (%) CO2 (%) O2 (%)
Friss marhahús
  20-25 75-80
Friss sertéshús   70-75 25-30
Baromfi 25 75  
Pisztrág 70 30  
Lazacfilé 50 50  
Nyers sonka 40-100 60-0  
Szalámi 70 30  
Szárazkolbász 80 20  
Főzött kolbász 60-70 30-40  
Májpástétom 80 20  
Őrölt kávé   100  
Gyermektápszer 100    
Szeletelt kenyér   100  
Sajt darabok   100  
Sajt szeletek 70 30  
Burgonya (hámozott) 40 60  
Uborka (nyers, szeletelt) 100    
Sterilizált készételek
60-100 40-0  
Nyers, töltött tészta 100    

 

A vákuum- és védőgázos csomagolásra alkalmazott anyagokkal szemben alapkövetelmény, hogy a fólia legyen gázzáró, azazakadályozza meg a csomagolóeszköz belső tere és környezet közötti gázcserét.

A csomagolóanyaggal szemben további elvárások is megfogalmazhatók, így kedvező az, ha:

 • megfelelő mechanikai szilárdsággal, rugalmassággal rendelkezik,
 • átlátszó, esztétikus megjelenésű;
 • alkalmas hegesztésre vagy hőzárásra;
 • jó vízgőzzáró képességű és zsírálló;
 • kibírja a nagy hőmérséklet váltakozásokat;
 • nyomtatható, hőformázható;
   

Vákuum- és védőgázos technológiák 

A vákuum- és védőgázos technológia a csomagolóeszköz előállítása alapján lehet előre gyártott tasakot (zacskót, tálcát) felhasználó vagy a csomagolóeszközt is kialakító formázó-töltő-záró elvű. A védőgáz alkalmazására mindkét esetben van mód.

A kisebb sorozatnagyságú darabos termékek, például baromfifélék, tőkehús, sonka, darabolt sajt vákuumcsomagolása töltő- és zárógépekkel valósítható meg. A technológiára jellemző, hogy a termék adagolása kézzel vagy egyszerű segédberendezéssel történik. Lényeges a gondosan elvégzett töltés, hogy a zárási felület - különösen a hegesztéskor - tiszta maradjon. 
A levegő eltávolítása a csomagolóeszközből kétféleképpen történhet: közvetlen (direkt) eljárással vagy közvetett (indirekt) módon.

Direkt vákuumozás esetén a légtelenítés a csomagolóeszköz belső terére korlátozódik. Az evakuáláshoz a tasak szájnyílását szívócsőre csatlakoztatják, a fellépő nyomáskülönbség hatására a burkolat a termékre tapad. Az eljárás csak egyedi, nagyméretű draboknál - egész baromfi vagy sonka - lehet hatékony.

Indirekt vákuumozásnál a burkolt terméket vákuumkamrába helyezik és a csomagolóeszközt a kamrával együtt légtelenítik. A leszívást követően a zárás is a kamrában történik, például hegesztéssel. A vákuumkamra és a termék méretének függvényében egyszerre több csomagolás is készíthető. A kamrás gépeknél a vákuumozás szakaszos, a kamra belsejében a vákuum és a légköri nyomás váltakozik.
Mivel a kamrás vákuumcsomagoló gépekkel viszonylag alacsony teljesítmény érhető el -  az átlagos ciklusídő 30 mp. - jellemzően asztali vagy gördíthető változatban készülnek. 

A vákuumcsomagoló gépek mindegyike a termék, illetve a csomagolás típusától függően megválasztott program szerint, automatikusan végzi a vákuumozás és a hegesztés műveletét. Nagyobb, egész darabok csomagolásánál igazán esztétikus megjelenés akkor érhető el, ha a fólia teljesen ránc- és gyűrődésmentesen simul a felületre. 

A csomagolási sebesség ikerkamrás - dupla - vákuumkamrás csomagológépekkel növelhető. Ikerkamrás gépeknél a kamrafedél áttolásával hol az egyik, hol a másik kamrában következik be a légtelenítés és hegesztés, így a be- és kirakás nem csökkenti a gép hasznos idejét.

A kamrás vákuumcsomagolás lépései: 

1. A termék elhelyezése a megfelelő vákuumtasakba és annak behelyezése a vákuumozó gépbe. 
2. A gép a levegő kiszívásával kialakítja a vákuumot a tasakban, és azt lehegeszti, úgy hogy megakadályozza a további gázbeáramlást. 
3. A gép visszaállítja a vákuumkamra légnyomását atmoszférikus értékre. 
4. A már vákuumozott és hegesztett tasakot formálni lehet pld. zsugorítással, ami általában melegvizes eljárás. 

AJÁNLOTT VÁKUUMTASAKOK

Az élelmiszer csomagolásában a vákuum-csomagolás legfontosabb előnyei a következők:

 • hosszabb tárolási idő, a termék szavatosságának megőrzésével;
 • az élelmiszer nem dehidratálódik, friss marad, tehát nem veszít a súlyából és az ízéből;
 • a hús termékek porhanyósabbak lesznek, mivel a tárolás ideje alatt az érlelési folyamat még mindig folytatódik;
 • tökéletesített higiéniai körülmények;
 • lehetővé teszi nagyobb mennyiségű termék megvásárlását, így egy kedvezőbb vásárlási ár alakítható ki.

Henkelman vákuumgépek rozsdamentes acél, megbízható berendezések, vákuum vagy védõgázos csomagoláshoz. Az élelmiszeripar és más iparágak számára, az alapárba épített plusz szolgáltatásokkal és további opciókkal. 

A berendezések jellemzõi:

 • Áttetsző plexi tető, látható vákuumozási folyamat (kivéve a Polar modellek)
 • Hegeszt és vág egyszerre (kivéve a Jumbo modellek)
 • Digitális 10 programos vezérlés (kivéve a Jumbo modellek)
 • Rozsdamentes acél szerkezet
 • Kiváló, megbízható minőség
 • Kedvező árfekvés