TOP termékek
Összehasonlítás
Fizetési megoldás
AMCO hírlevél feliratkozás

Üdvözöljük webáruházunkban!

Milyen terméket szeretne csomagolni?

Amennyiben segítségre van szüksége hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 1 204-4368-as telefonszámon!

Tudásbázis
2023.08.03 08:21

Raklapfóliázás

 

A termékek szállítási logisztikája legtöbb esetben raklapra helyezést követel. Alapvető követelmény, hogy a termékek szállítás folyamán rögzítve és védve legyenek. Olvassal el cikkünket, és válassza ki az önnek legmegfelelőbb raklapfóliázási technikát!

 

Raklapfóliázó gépeink megtekintéséhez kattintson ide! >

Gépi sztreccsfóliáink megtekintéséhez kattintson ide! >

 

Mi a raklapfóliázás?

A termékek szállítási logisztikájában a raklaposítás elterjedt módszer. Ezen áruk biztonságos szállítása érdekében fontos, hogy stabilan, egyben maradjanak, emellett védve legyenek a külső környezeti hatásoktól, mint például az eső, por vagy a mechanikai sérülések. Ezt a célt szolgálja a raklapfóliázás, mely során a rakományokat nyújtható (sztreccs) fóliával tekerik be.

Ez a technológia nemcsak praktikus, hanem költséghatékony is. Az egyszerű kézi tekerésűtől kezdve, a nagy teljesítményű automata berendezésekig számos megoldás áll rendelkezésre.

A technológia előnyei:

 1. Gyorsaság: Az automata és félautomata raklapfóliázó gépek használatával jelentősen nő a csomagolt raklapok száma óránként. Ez különösen nagy forgalmú raktárakban és gyártóüzemekben kritikus jelentőségű.

 2. Költséghatékonyság: A gépek optimális fóliafelhasználása miatt csökken a fóliaanyag-költség, így hosszú távon megtérülő befektetést jelentenek.

 3. Biztonság és Stabilitás: A gépek által alkalmazott feszítési technológia garantálja, hogy a rakomány stabilan áll a raklapon, csökkentve az árukárok vagy veszteségek kockázatát.

 4. Környezettudatosság: Az optimalizált fóliázás csökkenti a hulladékkeletkezést és az ökológiai lábnyomot.

 5. Energiahatékonyság: A modern fóliázó gépek alacsony energiafogyasztással rendelkeznek, ami további költségmegtakarítást jelent.

 6. Személyre szabhatóság: A különböző típusú rakományokhoz alkalmazkodva a fóliázási módszereket és erősséget be lehet állítani, így garantáltan minden termékhez megfelelő védelmet kapunk.

 

Raklapfóliázás technológiái:

 1. Kézi raklapfóliázás: Az alap módszer, amelyet kis mennyiségű rakományhoz javasolt. Megfelelő technikával a dolgozók hatékonyan és gyorsan be tudják csomagolni a raklapokat, bár ez fizikailag megterhelő lehet.

 2. Félautomata raklapfóliázó gép: Ebben a rendszerben a rakomány forgatása gépi úton, míg a fóliaadagolás függőleges mozgása manuálisan történik. Megfelelő közepes volumenű csomagolási igényekhez.

 3. Automata raklapfóliázó gép: Komplett automata rendszer, ahol a rakomány forgatása és a fóliaadagolás is gépi úton történik. Ezek a gépek beépíthetők a gyártási folyamatba.

 4. Raklapfóliázó robot: Mobilis eszköz, ami a rakomány körül mozog, így nem szükséges a rakomány forgatása. Különösen ajánlott olyan helyeken, ahol változó méretű és alakú raklapok vannak.

 5. Magashúzó rendszer: Kifejezetten magas rakományokhoz kifejlesztett technológia, amely a rakományok teljes magasságában biztosítja az egyenletes és stabil fóliázást.

 6. Horizontális fóliázó gépek: Kifejezetten hosszúkás termékek, például deszkák, rudak vagy csövek fóliázására alkalmasak.

 7. Pre-stretch rendszerek: Azokban a gépekben találhatók, amelyek a fóliát még a rakományra kerülés előtt kinyújtják, ezzel csökkentve a felhasznált fólia mennyiségét és növelve a csomagolás stabilitását.

 Ajánlott iparágak:

 • Logisztikai ipar
 • Gépipar
 • Szállítmányozás
 • Vegyipar
 • Szépségipar
 • Faipar
 • Textilipar
 • Stb.

Ezekre a technológiákra leginkább alkalmazott csomagolóanyag a PE (polietilén) alapú fólia, mely különleges eljárással készül, hogy a megfe-lelő feszítési és zsugorodási tulajdonságokkal rendelkezzen. Számos típus létezik különboző árkategóriában. Tanácsos a csomagológép, a raklap és a termék szempontját figyelembe venni a megfelelő típus kiválasztásakor.

 

Nyújtható (sztreccs) fólia – a raklapra körbe tekerve a nyújtható-fóliás rakományrögzítés egyszerűen elvégezhető, akár kézzel, akár automata berendezéssel. Megfelelően rögzíti a rakományt. Mivel a sztreccsfóliázó berendezések általában csak a rakomány oldalát vé-dik, esetenként ajánlott a fedőfólia használata. Ez a technológia a leg-praktikusabb és anyagilag leggazdaságosabb. Berendezések léteznek kis teljesítménytől kezdődően (5-10 raklap óránként) automata rendszerekig (30-40 raklap óránként). A művelet röviden a raklap forgatá-sából és a feszített fóliának egy tartó oszlopon fel és le mozgásából és a raklapra tekeredéséből áll.

 

Nyújtható (sztreccs) fólia sapka – a raklapra fentről ráhúzva. A nyújtható fólia sapka egy újonnan kifejlesztett technológia. Előnye, hogy nagyobb teljesítményt lehet vele elérni, de egy drágább beren-dezést igényel.

 

Zsugorsapka – befedi a raklapot és egy hőpisztoly segítségével rá-zsugorítható a raklapra. Raklapos egységrakományok zsugorsapká-val történő rögzítése nagyrészt súlyos és nem hőérzékeny termékek esetében gyakori eljárás (pld. tégla). A fólia zsugorítása történhet egy kedvező árfekvesű kézi eszközzel - mint például a Shrinkfast hőpiszoly - vagy egy automatizált forgó rendszerrel, illetve hőkamra segítségével.

AMCO csomagológép rendszerek beszállítói:

FILMA, CYKLOP, SHRINKFAST, DENTZ, MESSERSI, SIAT